Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.03 vteřin. 
Sledování změn chemického složení vína během technologie výroby vína
Orságová, Marie ; Punčochářová, Lenka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Odrůda vína Chardonnay byla sklizena na Znojemsku na viniční trati Načeratický kopec. V souvislosti s celým vinařským procesem této konkrétní odrůdy byl výzkum zaměřen na změny koncentrací minerálních látek v průběhu zrání. V teoretické části je charakterizována technologie výroby vína a také klasifikace a chemické složení vína. V experimentální části byla použita analytická technika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro stanovení minerálních látek (K, Ca, P, Mg, Na, Zn, Cu, Fe a Mn) ve víně. Data ukazují rozdíly změn koncentrací všech makroprvků i mikroprvků během celé technologie výroby vína.
Sledování změn chemického složení vína během technologie výroby vína
Orságová, Marie ; Punčochářová, Lenka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Odrůda vína Chardonnay byla sklizena na Znojemsku na viniční trati Načeratický kopec. V souvislosti s celým vinařským procesem této konkrétní odrůdy byl výzkum zaměřen na změny koncentrací minerálních látek v průběhu zrání. V teoretické části je charakterizována technologie výroby vína a také klasifikace a chemické složení vína. V experimentální části byla použita analytická technika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro stanovení minerálních látek (K, Ca, P, Mg, Na, Zn, Cu, Fe a Mn) ve víně. Data ukazují rozdíly změn koncentrací všech makroprvků i mikroprvků během celé technologie výroby vína.
Vplyv spontánnej a riadnejs technológie na obsah biogénnych amínov v bielych vínach
Blšáková, Lucia
V diplomové práci se zabýváme vlivem spontánní a řízené technologie na tvorbu biogenních aminů. Práce je rozdělena do dvou základních částí. V literární části se věnuje vlastnostem, vzniku a jejich výskytu. Dále popisuje jednotlivé faktory a mikroorganismy, které ovlivňují jejich tvorbu. Následně se zaměřuje na účinek biogenních aminů na zdraví a faktory, které mohou zvýšit jejich toxicitu v mikroorganismu. V závěru literární rešerše se zaměřuje na tvorbu biogenních aminů ve víně, jejich obsahu ve světových vínech a orientuje se na enologické faktory ovlivňující jejich obsah. V experimentální části je podrobně popsán postup experimentu na odrůdě Chardonnay. Ten byl rozdělen na čtyři varianty. Dva z nich byly technologicky zpracovány v sudu, zbylé dvě ve skleněné nádobě. Následně byly obě verze v sudu a ve skle rozděleny ještě na proces výroby zpracovaný spontánní a řízenou technologií. V průběhu experimentu byly odebírány vzorky a ty následně analyticky vyhodnoceny pomocí HPLC na tvorbu biogenních aminů. Výsledné vína byly senzoricky zhodnoceny. Všechny výsledky byly statisticky zpracovány a porovnány se studiemi které se zabývaly podobnou problematikou.
Výživa révy vinné - srovnání účinnosti hnojiv řady VIVE
Jůva, Martin
Tato diplomová práce pojednává o použití a účinnosti hnojiv řady VIVE ve vinohradnictví. Pro pokus byla vybrána bílá moštová odrůda Chardonnay. Tato práce obsahuje 4 varianty. VARIANTA 1 je kontrolní a je bez ošetření hnojiv. U VARIANTY 2 bylo použité hnojivo VIVE Super NPK, U VARIANTY 3 to bylo hnojivo VIVE Ligno Super. U VARIANTY 4 bylo opět použité hnojivo VIVE Super NPK + smáčedlo VIVE Wet a u poslední VARIANTY 5 to bylo hnojivo VIVE Ligno Super + smáčedlo VIVE Wet. Uvedené varianty byly aplikovány ve stejných termínech a to 28 dní a 14 dní před květem. Znovu pak 14 a 28 dní po odkvětu. Srovnání všech variant bylo provedeno na základně uvologických a analytických hodnot. Z uvologických hodnot se měřili hmotnost hroznů z jednoho keře, hmotnost jednoho hroznu, hmotnost bobule a 50 bobulí, a dále pak ještě hmotnost třapiny. Za hlavní ukazatele analytických hodnot byly zvoleny cukernatost, obsah kyselin, pH a asimilovatelného dusíku. Dále byly také provedeny rozbory listů po aplikaci hnojiv. Výsledky ukázaly rozdíly v obsahu živin v sušině listů mezi pokusnými variantami a kontrolní nehnojenou variantou. Nejlepší výsledky z hlediska výživy byly docíleny u variant, kde bylo použito hnojivo řady VIVE Ligno Super. Oproti kontrolní variantě výrazně vzrostly obsahy makroživin (+43,1 %), sekundárních živin (78,4 %) i mikroživin (+38,8 %). Prokázalo se, že použitím aplikovaných hnojiv se zvýšil výnos révy vinné a snížil obsah kyselin. Dosažení vyšší cukernatosti po aplikaci hnojiv řady VIVE se v rámci této práce nepotvrdilo, nicméně výnos vzrostl. Významný vliv měli přípravky i na obsah asimilovatelného dusíku, který je velmi významný při fermentaci moštu. Zdravotní stav hroznů byl dobrý, což ukázala při analitickém hodnocení hodnota pH, která se u všech variant pohybovala mezi 3,16 -- 3,21, ale kvůli špatnému vývoji počasí bylo nutné úrodu předčasně sklidit.
Výskyt virových patogenů na klonech révy vinné (Vitis vinifera L.) českého a zahraničního původu
Závodský, Pavel
Diplomová práce se zabývá výskytem virových patogenů na révě vinné -- klonech odrůdy Chardonnay. Sledovány a hodnoceny byly klony R8, 95, 96 (zahraniční), na podnoţích 1103 Paulsen, SO4, Kober 5 BB a 110 Richter a VP-155/6, VP-161/6, PO-158/7 a PO-160/1 (české) na podnoţi Kober 5 BB. Všechny rostliny měly kontrolovaný původ. Experiment byl proveden v roce 2013 na pokusných stanovištích v katastrálním území Perná. Na začátku vegetace byly zaznamenány hodnoty -- počet letorostů na 1 rostlině, rašící a nerašící očka na 1 taţni. V průběhu vegetace byly porosty sledovány. Ze sledovaných rostlin byly sklizeny hrozny. Byly zjištěny údaje o počtu a hmotnosti hroznů, hmotnosti jednoho hroznu, bobule a třapiny. Dále byl před opadem listů proveden odběr vzorků pro test ELISA na detekci virových patogenů Grapevine fanleaf virus, Arabis mosaic virus, Grapevine fleck virus, Grapevine leafroll associated virus-1 a 3, Grapevine virus A. Všechny hodnoty byly vyhodnoceny statistickým programem Statistica 10.
Vliv vybraných preparátů při technologii výroby bílého vína na jeho výslednou kvalitu
Žiška, Zbyněk
Tato diplomová práce skládající se z teoretické a praktické části, se zabývá vlivem kvasinkových preparátů na výslednou kvalitu vína. Literární část práce pojednává o kvasinkách, jejich stanovištích, vinařsky důležitých druzích, způsobech kvašení a o faktorech ovlivňujících fermentaci. Následně navazuje část zabývající se biochemií kvašení, látkovým složením vína a aromatickými látkami. Poslední část popisuje enzymatické preparáty sloužící pro hydrolýzu pektinů a glykosidických vazeb. V experimentální části práce pojednává o výrobě vína odrůdy Chardonnay. Následuje popis použitých analytických metod a vyhodnocení výsledků v podobě diskuze.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.